неділю, 13 січня 2013 р.

І знову... З НОВИМ РОКОМ!!!

Автор: Kristina на неділю, січня 13, 2013
Точніше зі Старим Новим Роком!!!

Для початку звернемося до історії і поговоримо ... про календарі. Адже саме вони виявилися винні в появі чергової святкової дати. 

Зараз у світі існує два основних календаря - юліанський і григоріанський. Юліанський календар з'явився в 45 році нашої ери завдяки Гаю Юлію Цезарю, тому і був названий його ім'ям. В основі нього - єгипетська система літочислення, де календарний рік дорівнює сонячного року (365,25 доби). Все б було непогано, і, можливо, юліанський календар існував би і до цього дня, якби не маленький математичний прорахунок. Через те, що тривалість тропічного року менше на 11 хвилин, ніж тривалість року за юліанським календарем, один раз на 128 років зайвих годин накопичувалося рівно на одну добу. І через цих самих зайвих діб церковні свята зсувалися на інші дати. Представників церкви такий розклад не влаштовував, і вони активно виступали за календарну реформу. 

У результаті в 16 столітті був створений новий календар - григоріанський. Як і попередній, названий цей календар на честь свого покровителя - Папи Римського Григорія XIII. З тих пір григоріанський календар прийнято вважати «новим стилем», а юліанський - «старим». Звідси і назва старого Нового року, що означає «Новий рік за старим стилем». До речі, завдяки тій же різниці в днях календарів, православне Різдво святкується на 13 днів пізніше католицького (7 січня замість 25 грудня). 

Григоріанський календар у Росії існує зовсім недовго - менше 100 років. Він вступив в силу відразу після Жовтневої революції, у листопаді 1917 року. Тому традиція відзначати Новий рік двічі теж зовсім молода.

Серби в ніч з 13 на 14 січня святкують Сербська Новий рік. Адже Сербія, як і її сусідка - Чорногорія, до цих пір живе за юліанським календарем. Шанують цю дату і швейцарці. На відміну від Сербії, Швейцарія перейшла на григоріанський календар, але звичка святкувати Новий рік за старим стилем залишилася в деяких її німецьких провінціях. 

У ніч на 14 січня збираються за святковим столом, щоб відзначити прихід Нового року в Греції. Це грецьке свято називається Днем Святого Василя. Святий Василь (Агіос Василіс) - побратим нашого Діда Мороза. Сивобородий, в червоному каптані, цей святий кожен рік приносить подарунки юним громадянам Греції. Цікаво, що згідно з грецьким народним фольклором Святий Василь родом зовсім не з півночі, а ... з Туреччини. 

І, звичайно, збереглися традиції святкування Нового року за старим стилем в колишніх радянських республіках. У Білорусії і на Україні вечір напередодні 14 січня називається «щедрим», оскільки прийнято готувати «щедру кутю» - багатий стіл після різдвяного посту. 


Відзначають старий Новий рік і кавказькі сусіди - Грузія і Абхазія. Абхазцям пощастило особливо - цей день у них оголошений офіційним вихідним. Називається він в Абхазії Ажьирнихуа - День створення світу. 

Це для любителів історії. А для любителів рукоділля маленька подушечка...




Унікальність її в тому, що наволочка пошита цільно з льону в полоску, а вишивка накладена зверху і защіпається вгорі і внизу на кнопочки. Тобто її з легкістю можна зняти і прикрасити подушку за цією ж схемою іншою вишивкою чи аплікацією.
Rico Design, білий льон, ниточки DMC, розмір 40см*40см


29 коммент.:

Евгения Украинская сказав...

Чудесные снеговики! С праздником, Кристиночка!

Tess сказав...

С праздником! Со старым Новым Годом! Очень симпатичные снеговички! Замечательная идея менять вышивки на подушке: скоро придется рсрощаться со снеговиками и начать к весне готовиться:)))

Kristina сказав...

Женя, Tess, дякую!!!

Unknown сказав...

С праздником!! Снеговики меня улыбнули:)

Julia сказав...

С Новым годом! Подушечка изюмительная :) Снеговики - мои любимые персонажи! В Киеве сейчас сказка. Все в снегу!

Kristina сказав...

Наталя, Юля, дякую!!!

Елена-Hellen сказав...

Чудесная подушка, и идея с отстегивающейся вышивкой - классная! С праздничками!

Королевишна сказав...

хорошенькая подушечка! снеговички миленькие такие))
с праздником,Кристина!

Kristina сказав...

Дівчатка, дякую, і всього вам найкращого у Новому році!!!

Miroshechka сказав...

Кристина, отличная идея и выполнение великолепно!
С Новым годом!!! А еще по восточному календарю...

Ольга Романив сказав...

С новым старым!!!!!
Милые ребята! :)

Sunkristy сказав...

Прелестно!!!
Еще разок с праздничком! :)

kudryaart сказав...

Гарна сніговички! І дуже практична ідея із змінною вишивкою. Можна кожний раз створювати інший настрій в кімнаті за рахунок нової вишивки)

Kristina сказав...

Юля, Оля, Кристина, Інна, дякую))) І Вас усіх зі святом!!!

Натали сказав...

У вас такие чудесные вышивки и оформление!!!!

Олеся сказав...

Кристиночка, какая красота, чудо! Смотрю и улыбаюсь, настроение такое солнечное от твоих фотографий!!! Вышивка оформлена изумительно! Любуюсь! Как хорошо, что ты чаще стала появляться! Со старым тебя новым годом! Пусть год будет ярким и удивительным! А вся твоя жизнь счастливой и радостной!

Evgenia сказав...

Такие милахи! С Новым годом еще раз!

Khrystic M сказав...

цікава вишивка, а задумка прям геніальна, зняв і вчіпив щось інше, дуже практично, теж Рікко люблю))

Alena Gracheva сказав...

Чудесная работа, такая милая, душевная, праздничная!

Kristina сказав...

Натали, Олеся, Євгенія, Христина, Альона, з Новим Роком))) Дякую!

Анна Гончарова сказав...

Чудесная подушка! Снеговики сказочно хороши! такая подушка очень украсит праздник и прибавит настроения! Очень понравилось!

Tinkuzza Тинкуца Катя сказав...

Замечательные снеговички!!! И чудно оформлены! Ткань в полосочку замечательно смотрится! :)

Kristina сказав...

Anna-Viola, Катя, дякую, дівчатка!!!

Олена Бірючева сказав...

Крістіно, нехай весь рік буде щедрим тільки на хороше!
по-домашньому тепла і весела вишивка, дуже пасує до смугастого льону! :))) гарна ідея з кнопками!

IrLik сказав...

Кристина, такая потрясающая парочка!

natulja-best сказав...

Кристина, спасибо за рассказ про календари! А к нам 13 приходили щёдрики, а ещё я впервые в жизни готовила кролика в белом вине - так что празднуем-празднуем! Очень интересная идея со сменой вышивок на подушечке!

Kristina сказав...

Олена, дякую дуже!!! І тобі бажаю великі мішки щастя, добра і любові!!!

Ірина, дякую, мені дуже приємно))

Наталя, в мене з самого ранку аж "слинка потекла")) Уявляю цю святкову смакоту і бажаю, щоб кроликів в вині було як можна більше!!!

Helena сказав...


С желанием буду заглядывать в такой уютный блогодомик, и к себе в гости зову - забегай на чашечку тепленького...всегда рада новым друзьям*)))
Хорошего дня!
♥ ♥ ♥
http://helenavs.blogspot.com

Unknown сказав...

fantastic post. Neer knew this, regards for letting me know.


Cccam Server | Cardsharing | Cardsharing Server | Dreambox Cccam | Dreambox Cardsharing

Дописати коментар

 

For you Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea